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Risk Management Hotline

Services Provided as an 
Independent Medical  
Examiner or Expert Witness 
By Anne M. Menke, RN, PhD 
OMIC Risk Manager

Forensic consulting can provide 
physicians with welcome  
revenue, but it raises many 

questions for our policyholders 
when they are asked to serve as an 
expert witness or to perform an 
independent medical examination.

Q Is it true that the American 
Academy of Ophthalmology has issued 
an opinion about expert witness 
testimony?

A Yes. The AAO added Rule 16 to 
its Code of Ethics in order to address 
concerns raised by its members about 
the truthfulness and accuracy of 
expert witness testimony. The Rule 
clarifies that testimony should be 
objective, based upon medical knowl-
edge, and free from the influence of 
nonmedical factors such as solicitation 
of business, competition, and personal 
bias. Compensation should reflect the 
actual time and effort involved, and 
not be contingent upon the outcome. 
Physicians are often asked to disclose 
compensation during their deposition 
or testimony.1

Q Do I establish a physician-patient 
relationship by providing expert 
witness testimony or by performing  
an independent medical exam?

A As an EW, if you do not examine 
or treat the patient, there is no 
physician-patient relationship and 
thus no duty owed to the patient. The 
situation of an IME is less clear. While 
some courts have ruled that you do 
not create a relationship, the American 
Medical Association recognizes what 
it terms a “limited” physician-patient 
relationship.2 Acknowledging that the 

patient has not necessarily asked for 
the evaluation and does not pay for it, 
and that the examiner will not treat 
the patient, the AMA nonetheless 
asserts that professional and ethical 
standards continue to govern the 
physician’s role in the encounter.

Q What liability risks do I face in an 
IME?

A Malpractice lawsuits related to 
independent medical examinations 
are rare; allegations covered by 
OMIC’s policy include failure to 
diagnose eye conditions, failure to 
diagnose and disclose incidental 
findings, and harm caused by the 
examination itself (see Policy Issues). 
For a discussion of other theories of 
liability pertaining to EW and IME, see 
“Forensic Consulting: From Immunity 
to Liability,” OMIC Digest, Summer 
2003, Vol. 13, No. 3, at www.omic.com.

Q What duties do I owe the person 
I examine?

A The AMA explains the duties in 
its Code of Ethics and opinions. At the 
start of the visit, address what may be 
perceived as a conflict of interest by 
informing the patient who has hired 
you and will pay your fee. Clarify that 
your role is limited to conducting an 
examination and producing a report. 
State clearly that you will not treat or 
follow the person and will not discuss 
the pros and cons of treatment 
options. Stress that the usual privacy 
and confidentiality rights are restricted 
in that your findings will be shared 
with the company or attorney who 
hired you. Finally, inform the examinee 
of what the AMA terms “important 
health information or abnormalities” 
that you discover during your exami-
nation (for your own protection, 
document these disclosures and 
incidental findings). To the extent  
possible, ensure that the person 
understands the problem or diagnosis.

Q The person I evaluated during an 
IME signed a form acknowledging 
that he would not receive a copy of 
the report. He now, however, wants a 
copy of his “medical record.” Should I 
create and provide one?

A The party that requests the IME 
usually instructs the ophthalmologist 
to have the patient acknowledge in 
writing that both the party paying for 
the examination, and often the 
opposing party, will receive a copy of 
the IME report. Interestingly, in some 
circumstances and jurisdictions, while 
the patient still controls which other 
third parties may have access to the 
report, he or she may not see or 
receive a copy of it. In response to 
Hotline calls, OMIC researched whether 
the patient is nonetheless entitled to a 
copy of the medical record. While it 
seems logical that the examinee 
would need a copy in order to seek 
care for any incidental findings, we 
could not find a clear answer to this 
question. For that reason, be sure to 
clarify before agreeing to do an  
IME whether or not the examinee is 
entitled to receive a written copy 
of your findings. Ask if you may 
provide the patient with a document  
containing only the “important health 
information or abnormalities” that 
the AMA feels you have a duty to 
disclose. Inform the patient of what 
you may provide before beginning the 
exam. Please contact the OMIC Risk 
Management Hotline if you need 
further assistance on this issue by 
calling (800) 562-6642, option 4. 

1. See the AAO web site at http://www.aao.org/about/
ethics/code_ethics.cfm for more information about 
the entire Code and Rule 16; accessed on 6/11/08. 

2. American Medical Association, Opinion E-10.03. 
Physician-Patient Relationship in the Context of 
Work-Related and Independent Medical Exami-
nations at http://www.ama-assn.org/apps/pf_new/
pf_online?f_n=browse&doc=policyfiles/HnE/E-10.03.
HTM; accessed on 6/11/08.


